Namena

TOPALIT 1 je praškasti jednokomponentni dekorativni suvi malter namenjen za zaštitu i dekorisanje unutrašnjih i spoljašnjih zidnih površina urađenih od krečnog, termoizolacionog ili produšnog maltera, sopireksa, betona, iverice i drugih sličnih materijala. Zavisno od načina obrade, završni premaz moze biti izveden u vidu raznovrsnih reljefnih struktura (hrastova kora, španski zid i slično)

Sastav

Kameni granulati, mineralna hidraulična veziva, posebni aditivi za poboljšanje obradivosti, lepljivosti i vodootpornosti, aditiv koji deluje kao plastifikator i slično

Svojstva

TOPALIT 1 ima veliku mehaničku čvrstoću, vrlo dobro prijanja na raznovrsne podloge, ima dobru paropropusnost, postojan je u svim klimatskim uslovima, otporan je na atmosferilije (kišu, sneg) i industrijske gasove, lako se priprema i nanosi, i ima dug vek trajanja.

Boja

Bela

Kvalitet

TOPALIT 1 je ispitan u institutu za ispitivanje materijala Republike Srbije Dd, Beograd, i prema rezultatima ispitivanja, u potpunosti odgovara svojoj nameni.

Potrošnja

Potrošnja TOPALITA 1 je 3,0 kg/m2 do 3,5 kg/m2 .

Pakovanje

Ventil-vreće od 25 kg.

Skladištenje

U suvom i zračnom prostoru na paletama ili na drvenom roštilju

Priprema

Sadržaj vreće TOPALITA 1 dodaje se postepeno, uz intenzivno mešanje, u oko 7,5 litara vode i dobro izmeša. Posle 15 minuta, odnosno posle isteka vremena potrebnog za reakciju dodatih aditiva, dobijena masa se još jednom promeša, pa se zatim nanosi na zidnu površinu. TOPALIT 1 se nanosi čeličnom gletericom u sloju debljine najkrupnijeg kamenog granulata, pa se zatim finalno obrađuje. Zavisno od željene strukture, finalna obrada se vrši "izvlačenjem" plastičnom gletericom, "izvlačenjem" uz blago zaravnavanje da bi se dobio izgled "hrastove kore", ili "zaribavanjem" plastičnom gletericom, komadom stiropora i slično.

Primena

TOPALIT 1 se nanosi čeličnom gletericom u sloju debljine najkrupnijeg kamenog granulata, pa se zatim finalno obrađuje. Zavisno od željene strukture, finalna obrada se vrši "izvlačenjem" plastičnom gletericom, "izvlačenjem" uz blago zaravnavanje da bi se dobio izgled "hrastove kore", ili "zaribavanjem" plastičnom gletericom, komadom stiropora i slično.

Radna temperatura

Radna temperatura okoline i zida mora biti veća od +10°C, a manja od +30°C. Poželjno je izvoženje radova po hladovini i na umerenim temperaturama. Ne preporućuje se izvođenje radova na visokim temperaturama, na zidnim površinama izloženim direktnom suncu, po kišovitom ili vetrovitom vremenu

Rok trajanja

Najmanje 12 meseci, u originalnoj ambalaži i u odgovarajućim uslovima skladištenja