Namena

TOPALIT S je praškasti jednokomponentni dekorativni suvi malter namenjen za zaštitu i dekorisanje unutrašnjih zidnih površina urađenih od krečnog, termoizolacionog ili produžnog maltera, siporeksa, betona, iverice i drugih sličnih materijala. Zavisno od načina obrade, završni premaz može biti izveden u vidu raznovrsnih reljefnih struktura ("hrastova kora", "španski zid"). TOPALIT S se može koristiti i kao masa za završno ukrasno gletovanje spoljašnjih fasadnih površina, kao i svih unutrašnjih zidnih površina, posebno u slučajevima kada se zahteva glet-masa otporna na mehaničke uticaje, vlagu i sl.

Sastav

Kameni granulati, mineralna hidraulična veziva, posebni aditivi za poboljšanje obradivosti, lepljivosti i vodootpornosti, aditivi koji deluju kao plastifikatori i sl

Svojstva

TOPALIT S ima veliku mehaničku čvrstoću, vrlo dobro prianja na raznovrsne podloge, ima dobru paropropusnost, postojan je u svim klimatskim uslovima, otporan je na atmosferilije (kišu, sneg) i industrijske gasove, lako se priprema i nanosi, i ima dugi vek trajanja.

Boja

Bela

Kvalitet

TOPALIT S je ispitan u Institutu za ispitivanje materijala Republike Srbije DD, Beograd, i prema rezultatima ispitivanja u potpunosti odgovara svojoj nameni.

Potrošnja

Potrošnja TOPALITA S je 1,0 kg/m2 do 2,0 kg/m2

Pakovanje

Ventil - vreće od 25 kg i papirne kese od 4 kg

Skladištenje

U suvom i zračnom prostoru na paletama ili na drvenom roštilju.

Priprema

Zidna površina na koju se nanosi TOPALIT S mora biti prethodno dobro očišćena i dobro navlažena, ili što je još bolje, impregnirana SILAKRIL P podlogom. Sadržaj vreće TOPALITA S dodaje se postepeno, uz intenzivno mešanje, u oko 7,5 litara vode i dobro izmeša. Posle 15 minuta, odnosno posle isteka vremena potrebnog za reakciju dodatih aditiva, dobijena masa se još jednom promeša, pa se zatim nanosi na zidnu površinu.

Primena

TOPALIT S se nanosi čeličnom gletericom u sloju debljine 1 mm do 1,5 mm, pa se zatim finalno obrađuje. Zavisno od željene strukture, finalna obrada se vrši "izvlačenjem" plastičnom gletericom, "izvlačenjem" uz blago zaravnavanje da bi se dobio izgled "hrastove kore", ili se obrađuje raznim vrstama valjaka (profilisanim, krznenim, sunderastim). Ukoliko se koristi kao glet-masa, nanosi se čeličnom gletericom u dva sloja.

Radna temperatura

Radna temperatura okoline i zida mora biti veća od +10°C, a manja od +30°C. Poželjno je izvođenje radova po hladovini i na umerenim temperaturama. Ne preporučuje se izvođenje radova na visokim temperaturama, na zidnim površinama izloženim direktnom suncu, po kišovitom ili vetrovitom vremenu.

Rok trajanja

Najmanje 12 meseci, u originalnoj ambalaži i u odgovarajućim uslovima skladištenja.